НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


Майстер-клас
«Технології збирання, переробки та зберігання обніжжя бджолиного».
 

Гостинні господарі прийняли більше 250 гостей.

2 травня погожого весняного дня на пасіці  в квітучому саду мальовничого села з чарівною назвою Коханівка під Вінницею відбулося дійство – майстер-клас: «Технології збирання, переробки та зберігання обніжжя бджолиного».
Господар зібрання  кращий пасічник Вінничини, лауреат Золотої відзнаки  Бджолярського Кругу «За рентабельну пасіку» Валерій Леонтієвич Лохов з дружиною Наталією, синами Андрієм і Сергієм… На просторому дворі понад 250 (!) учасників оглядали пасіку, обладнання і реманент Господаря (див. БК1-10), сушарку «Садочок» компанії «Технопромпродукт» (представляв Мельник Іван Григорович), пилковловлювачі та ін обладнання фірми «Нектар» з м. Жмеринка (Кірея Володимир Євгенович), фірми «Апіславія» з м. Вінниця (Древніцький Станіслав Петрович), широкий асортимент пасічного обладнання (див. ж. «Пасічник») «Хмельницькбджолопром» (Горелік Олексій Михайлович), сушарку з інфрачервоним опроміненням, млин для подрібнення обніжжя , однорамкову медогонку (БК 3-08), рамки «Примітив» (див БК1-07, БК1-08, БК 2-07) дослідно-експериментальної «Пасіки Діда Василя» (Соломка В.О.), донні пилковловлювачі Григорчука Івана Петровича з Одеської обл. та Неліпи Вячеслава  з м. Дніпропетровська, оригінальна сушарка обніжжя бджолиного Гуслія Юрія Михайловича з м. Черкаси та ін…. Йшла жвава торгівля обладнанням, реманентом, журналами, літературою… «Дід Василь» презентував свої останні гривневі книжечки-«агітки» «Мій мед – ваша аптека» та «Пилок квітковий (обніжжя бджолине, перга) і наше здоровя». «Агітки»  на українській і російській мові. Розійшлося більше 10 тис. (!).
На пасіці йшло жваве спілкування. Навкруг досвідчених пасічників юрмилися і юні і сивочолі… Найбільша «аудиторія» зібралась біля монументального Гунько Миколи Митрофановича… Загалом же «мандатна комісія» в лиці майбутніх невісток Господаря Наташі і Віри видала таку інформацію про учасників; вік – від 15 до 82 років, стаж у бджільництві – від одного до 50 років, бджолородин – від 1 до 300… Слід відзначити, що побутова частина була теж досконало продумана і вирішена: все робилося швидко і вчасно, що для такого масового зібрання ой як непросто. А допомагали Господарям пасічники Володимир Баксаляр, Павло Гайдулін, Анатолій Гудзовський та неперевершена родина Лохових з мамою, синами Андрієм та Сергієм … 
Захід проводився  за кошти учасників. Оргвнесок – 50 грн.

Зібрання на дійство благословив протоієрей церкви Успенія пресвятої Богородиці Матящук Михайло Тимофійович. Учасників привітали голова сільської ради Баранишин Олександр Никифорович, головний зоотехнік Липовецького р-ну Калінчак Людмила, заст. міського голови м. Вінниця Гунько Микола Митрофанович, пасічники Воронезької обл.. Росії (було 6 чол.). 
За пропозицією Господаря ведення зібрання було доручено Соломці В.О. , який у вступному слові виклав проблемні питання для обговорення на семінарі. Виступили Лохов В.Л., Семенюк В.В. Теми їх виступів частково були викладені в  БК1-08, БК2-09,   БК3-09, БК4-09. На питання про ступінь ослаблення бджолородин майстри підкреслили, що ослаблення може сягати до 30 %.  Семенюк В.В. повідав про результати двохрічної експлуатації вакуум пакувальної установки.
Соломка В.О. розповів про методи виробництва перги (ручні і промислові), в т.ч. про свій оригінальний метод (БК3-08), який дозволяє зберегти цілющі властивості продукту.
 Вячеслав Неліпа виклав переваги донних пилковловлювачів: захищають продукт від сонця, дощу, нічної вологи, не потребують щоденного відбирання обніжжя. Розповів про конструкцію свого пилковловлювача (рис. 1).

Рис. 1. Донний пилковловлювач В.Неліпи

Оригінальну конструкцію пилковловлювача продемонстрував Іван Григорчук . Пилковловлювач проходить випробування. Обидві конструкції будуть описані в наступних числах БК. 

Автор нового методу сушіння продуктів медом Юрій Гуслій

Юрій Гуслій доповів про новий оригінальний метод сушіння обніжжя бджолиного медом. При цьому використовуються гігроскопічні властивості меду – здатність меду всотувати і віддавати вологу. Автор методу представив установку, в яку входить ємність з сіткою по всій площині ємності (рис. 2 ), на неї встановлюється кришка з вентилятором (рис. 3). Сушіння здійснюється наступним чином: в ємність засипається обніжжя (або інший продукт), рівномірно розгортається по дну, зверху на ньому розміщується сітка з розмірами чарунок меншими від розмірів продукту і все це  заливається рідким медом. Сітка закріплюється так, щоб продукт не спливав. Встановлюється кришка з вентилятором, який продуває повітря над поверхнею меду висушуючи його (як при дозарюванні незрілого меду). Вологість меду періодично контролюється рефрактометром. При вологості меду 20 % мед зціджується, а суміш обніжжя з медом пакується в споживчу тару. Автор продемонстрував «сухі» вишні збережені з пришлого року,  «висушений» сьоголітній (вчора зірваний) огірок вологість якого більше 90 %! Ось так просто і дешево.  Доступно всім, в тому числі і в польових умовах. Знайте наших!!!
Питання, відповіді, дискусії…
Спілкування продовжили за загальним столом, на якому було все! Зі всієї України! Але центральним блюдом була козацька каша – автор Господиня Наталія, якій допомагала друга Наталія Бабенко з подругами.  ворили чарку, славили Господаря і Господиню, Рідну Землю, Бджолу … Ніколи над тихою Коханівкою ще не лунали пісні у виконанні хору в понад дві сотні голосів. «Медом і хлібом, з синами і з дідом ми відбудуєм  країну. Разом з бджолою всім нашим роєм славимо ми Україну!». І могутнє : «Українські бджолярі! Будьмо! Гей!».

Рис. 2. Ємність з сіткою сушарки Гуслія
 
 

Рис. 3. Сушарка Гуслія

В.О.Соломка (Дід Василь) Журнал Бджолярський круг


< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний