Бджільництво в Україні
<RETURN TO ENGLISH VERSION>  <ПОВЕРНУТИСЬ ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК>  <ВЕРНУТЬСЯ К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>

Цілюща сила  "бджолиного хліба".
Юрій Сенчук, професійний пасічнк.

     Під дією ферментів меду, секретів залоз бджіл та інших чинників пилок у комірках щільників через деякий час перетворюється в пергу – цінний білковий корм, який в давнину називали "бджолиним хлібом".
     В перзі багато корисних речовин, які корисні для здоров'я і бджоли і людини. Так, пилок кульбаби і осоту містить багато каротиноїдів, які в організмі людини перетворюються в вітамін А (ретинол), який запобігає ослабленню зору. Щоденне вживання 5-6 г перги протягом трьох тижнів створює необхідні запаси цього вітаміну в організмі людини на період, коли надходження каротиноїдів з іншими продуктами харчування обмежене.
     Перга багата стеринами, які в організмі людини перетворюються в вітамін Д (кальциферол), необхідний для продукування гормону, відповідального за формування і міцність кісток. Вживання лише 1,5 – 2 г в день повністю задовольняє потребу людини в цьому вітаміні і цим самим зміцнює м'язи і кістки. Особливо це важливо для літніх людей, у яких збільшена ламкість кісток.
      Багата перга і вітаміном Е (токоферолом). Він захищає ліпіди клітинних мембран від окислювального руйнування, що особливо важливо при впливові на шкіру прямих сонячних променів. Нестача вітаміну Е проявляється апатією, неврозами, розладами рухів, ослабленням скелетних м'язів. Можливо, з дією цього вітаміну пов'язане збільшення потенції при вживанні перги. Для забезпечення добової потреби в вітамінові Е достатньо споживати 5 г перги.
     Кількість в перзі вітаміну С, лікувальна і профілактична дія якого широко відомі, залежить від її ботанічного походження. Для попередження цинги досить вживати 10 мг цього вітаміну на добу. Така його кількість міститься в 5 – 6 г перги.
      Перга може бути додатковим джерелом і вітамінів групи В, нестача яких викликає порушення роботи нервової системи, поганий апетит, задишку, розлади шлунково – кишкового тракту, набряків рук і ніг, болісних відчуттів у ногах.
      Арахідонова, лінолева та ліноленова кислоти, які також містяться в перзі, є попередниками простагландинів – гормонів, які регулюють діяльність чоловічої статевої системи. Особливо багато цих кислот в пилкові кульбаби.
      Унікальність перги як лікарського продукту полягає в наявності в ній одночасно всіх амінокислот. Вони регулюють в організмі людини біохімічні процеси, відповідальні за підтримання життя. Їх присутністю пояснюється ранозаживлююча властивість перги.
     Окрім входження в склад білків, окремі амінокислоти самостійно впливають на процеси, які відбуваються в організмі. Наприклад, аргінін сти мулює роботу імунної системи та гормону росту людини. Глутамінова кислота необхідна для розвитку і росту м'язів, сприяє підтриманню нормального кислотно – лужного балансу. Серин бере участь в метаболізмі жирів, виробленні антитіл. З тирозином пов'язані розвиток пам'яті, синтез адреналіну. Лізин захищає організм людини від багатьох вірусів.
 

До початку сторінки

<RETURN TO ENGLISH VERSION>  <ПОВЕРНУТИСЬ ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК>  <ВЕРНУТЬСЯ К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний