НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ >


НАВІЩО I ЯК РОЗВОДИТИ БДЖІЛ-ОСМІЙ?
Комісар О.Д., кандидат біологічних наук.

Перед тим, як почати розводити бджіл-осмій, звичайно потрібно відповісти на головне питання. а , власне, навіщо вони нам потрібні ці осмії? Таких причин декілька.

1.  А навіщо ми розводимо квіти – зиску то з них майже ніякого, а от естетичне задоволення від них для себе та для знайомих ми отримуємо.  Бджоли одного з видів осмій, а саме осмії рогатої, на мою особисту думку, є найкрасивішами бджолами в світі – такі собі маленькі, товстенькі чорно-червоні джмелі. Ось це і є перша відповідь.  Крім того, вирощування н та продаж квітів для декого – повноцінний бізнес. Так і вирощування та продаж осмій може бути бізнесом, про що і свідчить закордонний досвід.

2. Осмійництво є одним із видів бджільництва, і повністю підходить під визначення цього терміну.  Як і бджільництво, це  дуже цікаве заняття, особливо  коли Ви виходите на більш-менш серйозний рівень. І там і там сотні прийомів, як покращити життя своїм підопічним, який вулик краще, в якій місцевості кращий взяток. Різниця тільки в тому, що медоносні бджоли більше вивчені, про них написано багато книжок, кожен елемент поведінки досліджений і описаний багатьма дослідниками. А ось про особливості поведінки бджіл-осмій відомо не так вже й багато  і тут перед Вами  широке поле для досліджень і є значно більший шанс зробити маленьке, але дійсно відкриття чи описати нову невідому сторону їх поведінки.

3.  Щоб зрозуміти природу бджіл, потрібно розуміти їх розмаїття.  Дітей також змалку потрібно привчати до спостерігання  за природою і, зокрема, природою бджіл . Осмії, на відміну від наших медоносних бджіл, абсолютно безпечні, їх може розводити кожен школярне тільки в селі, а навіть  і  в місті на балконі, якщо він живе не вище п’ятого поверху. Якщо дитина полюбляє бджіл осмій з дитинства то є більша ймовірність того, що вона в майбутньому полюбить і медоносних бджіл та й стане пасічником.  А от відбити назавжди бажання у дитини мати справу з бджолами, підставивши її під болючі вжалення звичайних бджіл простіше простого і, що дуже важливо, відверто небезпечно.

4. Існує й фінансова сторона питання. Сьогодні кокони осмій - це товар навіть на внутрішньому ринку. Вже можна навести приклади, коли окремі пасічники отримують за чистий місяць роботи з осміями по 3-4 тисячі гривень. Існує й попит за кордоном і ціни там вищі, але для виходу за кордон потрібно налагодити масове вирощування осмій  і мати асоціацію їх вирощувачів, щоб формувати великі партії коконів, відпрацювати оцінку якості, налагодити контроль шкідників і т.д., але для цього потрібна наукова робота з осміями та організаційна з вирощувачами осмій, якою ніхто в нашій країні не займається.

5. Бджоли осмії значно кращі запилювачі садків, ніж медоносні, бо вони працюють при більш низьких температурах, що дуже важливо за несприятливих погодних умов, які часто мають місце весною при квітуванні садків. Незамінні осмії і в маленьких теплицях, де запилення за допомогою медоносних бджіл нерентабельне, бо сім’ї бджіл  коштують дорого і потребують кваліфікованого догляду. Для запилення садку на Вашій присадибній ділянці  чи дачі  достатньо сотні коконів, з яких вийде 25-30 самок та сотні трубочок (одна самка може заселити 2-3 трубочки). Розрахунок простий –для запилення  одного дерева достатньо 1-2 самок, але ж частина буде працювати і у Ваших сусідів.

З чого  ж потрібно починати? 
Головна стратегія – спочатку спробувати відловити з природи  і примножити популяцію місцевих осмій, які існують  в кожній місцевості.  І тільки після того, як це вам не вдасться,  можна спробувати закупити  кокони осмій для розведення. Тільки щось я не зустрічав  в наших пасічницьких журналах оголошень  на зразок  “Продаю кокони бджіл-осмій  та матеріал для їх гніздування” . А от за кордоном – будь ласка. Дивись Інтернет. 
Але купувати кокони за кордоном недоцільно, бо в США зовсім інші види, а в Європі осмій розводять в південних країнах і до нашого клімату вони не пристосовані . Тому потрібно в першу чергу розмножувати своїх осмій  і  потрібно починати з найпростішого.

1. Взимку, коли надійний лід, потрібно заготувати річкового очерету, щоб нарізати з нього трубочок діаметром 6-10 мм та довжиною від 10 до 20 см. Болотний низькорослий очерет майже непридатний, бо діаметр його стеблин замалий (деталі технології нарізання – в журналі “Український пасічник”.

2. Зв’язати трубочки пучками  по 20- 50 штук ізоляційною стрічкою чи вузеньким скотчем та розвішати їх в різних місцях під стріхами, де на них не буде попадати дощ та полуденне сонце. Бажано розмістити їх в різних кінцях Вашого та навіть сусідніх сіл,  бо є місцевості, де осмій багато і навпаки. Розвішувати трубочки потрібно на початку квітня перед початком активного сезону ранньовесняних видів осмій.

3.  В серпні потрібно  “зібрати врожай” у вигляді запечатаних осміями трубочок та захистити його від птахів, ос та мишей до наступної весни. Зберігати надворі – найпростіше в дуже надійно закритому від мишей вулику. Морозів місцеві осмії не бояться, а от завізних  потрібно від сильних морозів оберігати.

Якщо Ви це все зробите, то вийдете на  рівень початківця, який вирощує квіти на клумбі перед хатою. Для того, щоб квіти продавати, потрібно засадити ними весь огород, та взнати ще дуже багато про агротехніку, добрива, строки і ще тисячу дрібниць, про які початківець і гадки не має. А далі в осмійництві, як і в усякій справі,  потрібно вдосконалювати технологію та навчитися захищати Ваших осмій від хвороб, шкідників та паразитів. А потім вдосконалювати  техніку, щоб виконувати кожну операцію з мінімальною витратою часу. Років через п’ять ви станете справжнім осмієводом. Це,  як в бджільництві – менше ніж через п’ять років справжнім пасічником не станеш.

Якщо ви не встигли заготувати  очеретяних трубочок чи у Вашій місцевості гарний очерет просто не росте, то невеликі їх партії  (100- 200 штук)  для стартового розведення  і оцінки можливостей Вашої місцевості ви можете отримати поштою по ціні 20 копійок за трубочку (5 штук  на гривню), включаючи вартість пересилання (завжди дешевше зробити самому). Але тільки за дуже попереднім замовленням, бо товар, на який немає ніякого попиту,  ніхто ж і не виробляє. Можна придбати очеретяні  чи  навіть картонні трубочки  і за кордоном, але це в десятки разів дорожче. В Югославії, наприклад, двостороння трубочка коштує приблизно як у нас – десь 40 копійок ( без пересилання при оптовій закупці). Адреси іноземних фірм  (приблизно до десятка в США та одна в Англії) можна знайти в Інтернеті по ключовому слову “osmia” – звичайно,  вся інформація англійською мовою.   Ціни вас приємно здивують – вартість одного кокону бджоли біля двох гривен, а  у нас на внутрішньому ринку – суттєво  менше, але це теоретично, бо майже ніхто їх  поки що не продає.  Усі чекають, коли Ви особисто станете вирощувачем осмій та виробником трубочок і дасте рекламу про їх продаж. 

Якщо Вас цікавить питання про розведення осмій - передплачуйте журнал “Український пасічник”, бо в ньому планується декілька публікацій на цю тему в 2007 році.. Сьогодні  це найкращий  пасічницький  журнал України. На жаль, тільки найкращий, але ще дуже далекий від ідеалу.  Усякому разі в ньому співвідношення корисної, некорисної та відверто шкідливої для пасічників інформації, на мою особисту думку,  найкраще серед українських пасічницьких видань. По цьому показнику інші журнали далеко позаду.
Було б доцільно зібрати матеріал про осмій в одну книжку, як це зроблено за кордоном, але ж кількість бажаючих придбати таку книжку – одиниці і таке видання буде збитковим. Тому поки що читайте тільки журнали.

Про успіхи та невдачі в розведенні осмій  пишіть автору. При значних успіхах інформуйте пасічницьку спільноту через журнал “Український пасічник”.
Можливо, що в майбутньому вдасться зробити  клуб любителів бджіл-осмій, але тут намічаються великі складнощі, бо окремі вже сьогодні існуючі осмієводи  не бажають ні рекламувати свою діяльність,  ні  ділитися досвідом (мовляв, кому потрібні конкуренти)  і  працюють вони “в тіні”. Таке явище (засекреченість пасіки, щоб не наврочити) відома і з звичайного бджільництва – багато пасічників не бажають говорити навіть, скільки ж у нього бджіл. Мовляв, скажеш,  а вони весною загинуть. Ось тут і мають сказати своє слово науковці, яким за це держава гроші платить, а вони, як води в рот набрали. 
Та й державне замовлення на вивчення цих бджіл відсутнє, а от у Польщі та Югославії чомусь є.

***************************
Комiсар Олександр Данилович
Кандидат бiологiчних наук 
Адреса: 03056 Киiв а.с.55
телефон домашнiй 457-10-78
або  526-86-95 
Мобiльний 8-097-759-27-39
E-mail: komissaralex@i.uа

Радимо  прочитати:
Антончук Ю.А “Розводьте осмій – не пошкодуєте”  в журналі "Пасіка”, 2002, №8: 28-29 
Комісар О. "Запрошуємо до розведення осмій” в  журналі : Український пасічник.- 2004.-№4.-С.22-24.
Ви можете, також, прийняти участь у семінарі, де розведення осмій є одним з питань.

ОСМІЯ РУФА
Рис. 1. 
Найбільш поширена в Європі поодинока бджола-мулярка Осмія руфа.
 
 


Рис. 2. 

Частина осмієвої пасіки автора з повністю заповненими очеретяними трубочками та експериментальними так званими щілинними гніздами.
 
 


Рис. 3. 

В ящику біля тисячі трубочок і в кожній з них  в середньому по 7-8 коконів, з яких тільки 3-4 – це самки, майбутні засновниці нових гнізд. Для надійного запилення  садку на присадибній ділянці чи дачі  та стартового розведення потрібно всього десяток таких заповнених коконами трубочок.

< НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний