НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


БРАТСТВО БДЖОЛЯРІВ УКРАЇНИ – 
ЗА  ОРГАНІЧНУ ПРОДУКЦІЮ БДЖІЛЬНИЦТВА.

Україна долучається до світових тенденцій розвитку органічної продукції. Проведення міжнародної конференції по розвитку органічного сектора є додатковою мотивацією для проведення реформ у сільському господарстві України.

Міністерство аграрної політики України, Національний аграрний університет, Федерація органічного руху України у співдружності з Organic Services GmbH (Німеччина)  з 10 по 12 квітня цього року у Києві провели Міжнародну конференцію «Розвиток органічного сектора в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії».

Цілями проведення Міжнародного форуму було залучення України до світових тенденцій виробництва органічної продукції. 

У доповідях Сергія Мельничука (професор, д.б.н. Національний аграрний університет), Євгена Мілованова (к.е.н., Президент Федерації органічного руху України),  Геральда А. Херрманна (Президент Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху IFOAM), Райнера Крелла (фахівець з питань захисту природного середовища, біоенергетики та змін клімату) та інших відомих у світі фахівців було розкрито фундаментальні основи розвитку органічної продукції та важливість цього напрямку для людства.
«Синтетичні мінеральні добрива і хімічні засоби захисту рослин в буквальному розумінні знищують землю. Їх використання з року в рік знижує врожайність і руйнує природну екосистему. Гонитва за прибутками і високими врожаями за будь-яку ціну загрожує здоров’ю людей, земній кулі і лякає перспективами майбутніх неврожаїв», – впевнений президент Федерації органічного землеробства України Євген Мілованов. 
У виступах вітчизняних фахівців були визначені головні проблеми розвитку органічної продукції на Україні, як: 
- впровадження найсучасніших технологій органічного землеробства з використанням існуючого світового досвіду;
-  розвиток системи сертифікації органічної продукції адаптованої до світових стандартів;
- розвиток маркетингу органічної продукції, проведення постійного професійного моніторингу тенденцій розвитку цього ринку – як попиту, так і пропозицій;
- формування та розвиток українського ринку сертифікованої органічної продукції шляхом створення спеціалізованих магазинів, центрів здорового харчування, відділів органічної продукції в існуючих торгівельних мережах  та інші питання. 

Міністр аграрної політики України Юрій Мельник у доповіді «Перспективи органічного сектора в Україні» розкрив важливість розвитку органічного сектору в Україні, його перспективи і можливості. 

У міжнародній конференції прийняли участь представники 24 країн світу. Всеукраїнську громадську організацію «Братство бджолярів України» представляли Голова Правління Тетяна Васильківська, члени Правління Юрій Рифяк, Анатолій Харковенко, Марія Гук та Сергій Шмуля, які  взяли участь у чисельних засіданнях секцій форуму. 
«Братство бджолярів України» цікавить виробництво продукції бджільництва, як органічної продукції. Це надзвичайно важливо для розвитку українського бджільництва, оскільки органічна продукція на внутрішньому і зовнішньому ринках має попит і значно вищу ціну», – сказала Голова Правління  Т. Васильківська.

Насичена програма конференції тривала протягом  двох секційних днів. Головними темами проведення пленарних сесій були наступні:
- Регулювання і приватні підходи до розвитку органічного сектору;
- Різноманіття підходів до розвитку органічного сектору:
А)  Суспільні і приватні підходи;
Б)  Плани дій;
В)  Можливості налагодження контактів.
-     Додаткові елементи розвитку органічного сектору;
-     Розвиток органічного сектору – приклади різних країн;
-     Розвиток органічного ринку:
А)  Місцеві ринки.
Б)   Переробка і експорт.
-    Органічна сертифікація.
-    Огляд сталого розвитку.

Величезний обсяг інформації про напрямки і тенденції розвитку органічного руху на прикладі країн світу, проекти і програми, плани конкретних дій, підтримка світової спільноти і владних структур різних країн, чисельні зустрічі, знайомства і інтерв’ю – це  неповний перелік тематики цього важливого форуму. 

12 квітня учасники конференції відвідали органічне господарство «Агроекологія». «Головні джерела збільшення врожаїв – це енергія Сонця, землі і праця людини», -  казав великий українець Григорій Сковорода. По цьому принципу вже більше 30 років працює взірцеве агропідприємство, що на Полтавщині. Рух розвитку органічного сектору в Україні активно розвивається і має великі перспективи. 
Хочеться вірити, що найближчим часом на полицях наших магазинів з’явиться достатня кількість сертифікованих органічних продуктів, які будуть відповідати як потребам українців, так і стандартам Європейського союзу.

Довідка.
Рахується, що органічне фермерство у Центральній і Східній Європі вперше зародилося у 1983 році, коли першу організацію органічного землеробства – Клуб «Біокультура» – було створено у столиці Угорщини Будапешті. Його членами були люди, які займалися вирощуванням, більшою мірою, овочів на своїх присадибних ділянках у вихідні дні. Це були люди, не байдужі до стану оточуючого середовища і зацікавлені в природних методах оздоровлення. Вони ставили питання, як вирішити проблему вирощування овочів та інших продуктів харчування без використання сильнодіючих отрутохімікатів. В той час Клуб «Біокультура» налічував близько 150 членів.
В Україні не було подібного клубу, одначе органічне землеробство має своїх піонерів. ПП «Агроекологія» (директор Семен Свиридович Антонець) ще з кінця 70 років у своїй діяльності керується принципами органічного землеробства. 

Сергій Шмуля, керівник координаційно-інформаційного центру ВГО «Братство бджолярів України».
E-mail: bratstvo-bdj@ukr.net



< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний