НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


А кліщ не щез!
Юрій Сенчук, Голова Полтавської обласної організації «Бджола і Людина» .

     Пасічницьке літо швидко і впевнено добігає кінця –  більшість полів, засіяних соняшником, вкриває жовтогаряча ковдра. Мине зовсім небагато часу, відцвіте соняшник і на цьому наші клопоти про урожай меду нарешті закінчаться – прийде пора клопотів про зимівлю.

Декому з пасічників доведеться годувати бджіл, щоб не загинули взимку від голоду, дехто зуміє забезпечити їх на зиму квітковим медом. Та і тим і тим доведеться вести серйозну боротьбу з кліщем вароа - вже сьогодні багато хто з пасічників стурбований великою кількістю цього паразита: говорять про те, що в декого навіть поповзли по пасіці бджоли.

Занадто дивуватися цьому не слід – згадаймо хоча б минулу теплу зиму, завдяки такій незвично високій температурі в багатьох бджолиних сім'ях матки розпочали відкладання яєць дуже рано. Тому кліщ отримав додаткову можливість і собі розпочати цикл розвитку раніше звичного більше ніж на місяць. Іншими словами, сьогодні кількість кліща у вуликах приблизно така ж, як у серпні місяці минулих років.

До останнього часу кліщ не надто сильно впливав на продуктивність бджолиних сімей, адже влітку він живиться і розвивається переважно на трутневому розплоді. Та вже ось-ось бджоли почнуть виганяти дорослих трутнів з вуликів, а матки перестануть відкладати трутневі яйця – на порозі зима, а взимку трутні бджолам не потрібні.

Ось тут і можуть розпочатися великі клопоти – в разі відсутності трутневого розплоду самки кліща почнуть масово заходити в комірки з бджолиними личинками і відкладати яйця там. Врахуйте, що активний сезон закінчується і матки скорочують яйцекладку, тобто розплоду буде все менше, а кліща все більше. Якщо з ним не боротися, зимувати буде вже нікому – внаслідок такого нашестя кліща бджіл у вулику не залишиться зовсім, або ж буде їх якихось 3-4 вулички, які загинуть ще до Нового року.

Як же побороти цього небезпечного шкідника? Звичайно, побороти його повністю не вийде, але різко зменшити його кількість, щоб він не заважав бджолам пережити зиму, цілком можливо.

Ні в якому разі не можна затримуватися з відкачкою меду – чим раніше відкачаний мед, тим швидше можна починати обробку бджолиних сімей ветеринарними препаратами. 

Дехто з пасічників практикує відбір плідних маток – в цьому разі через 21 день у вулику не залишиться закритого розплоду і весь кліщ буде знаходитися на дорослих бджолах. Такі сім'ї обробляють щавлевою кислотою чи біпіном, які знищать кліща, а бджолиним сім'ям дають молодих плідних маток, які ще встигнуть наростити до зимівлі достатню кількість бджіл.

Інші пасічники широко використовують препарати довготривалої дії – варотом чи байварол. Їхні смужки розміщують у вулику лише після того, як відібрано останній мед. Якщо це буде в середині серпня, вся бджола, яка буде зимувати зиму, кліща не бачитиме. Після такої обробки бджолині сім'ї входять в зиму сильними і зимівля проходить майже без проблем.

Найбільше програють ті пасічники, які чекають аж до пізньої осені, коли в гніздах вже зовсім не буде печатного розплоду і бджіл можна буде обробити біпіном чи тактиком. Кліщ дійсно загине майже весь, але ж бджоли підуть в зиму вже виснаженими! До жовтня місяця кліщ встигне так знесилити бджіл, що про якусь нормальну зимівлю нема чого і говорити. Ось тому часто і трапляється, що бджоли або гинуть ще під час зимівлі, або ж виходять з зимівлі такими ослабленими, що меду чекати від них годі.

Досить часто пасічники, особливо похилого віку, вважають, що кліща на їхній пасіці немає. «А я його не бачу, значить немає!». Насправді ж кліщ став так ховатися на бджолах, що його дійсно не видно зверху, але ж він є! Для перевірки кількості кліща потрібно взяти рамки з недавно запечатаним розплодом і зрізати кришечки приблизно з 50 комірок. Личинок витрушують на чистий папір і уважно оглядають – коричневих самок буде добре видно на білому фоні. За кількістю кліщів можна буде визначити, що робити далі – чи обробляти відразу, а чи і почекати до виходу останнього розплоду. 

23.07.2007


 

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний